Zes tips bij het aanschaffen van een portofoon
Portofoons aanschaffen is voor veel bedrijven vaak erg lastig en ingewikkeld. De gebruiker weet om te gaan met de portofoon maar is niet altijd bekend met alle opties en mogelijkheden die er zijn met portofoons. Daarom is het niet alleen belangrijk om al uw eisen en wensen in kaart te brengen maar ook om te weten welke mogelijkheden verschillende portofoons bieden waardoor u veiliger en efficiënter kunt gaan werken. Disseldorp Techniek heeft voor u zes tips opgesteld waar op u moet letten bij de aanschaf van nieuwe portofoons.
UHF of VHF Portofoon
Wanneer u heeft bepaalt welke portofoon u wilt gaan aanschaffen moet u nog kiezen tussen UHF en VHF. UHF is in 90% van alle gevallen de beste keuze en is ontwikkeld voor gebruik in de stad tussen en in gebouwen. VHF werkt beter op lange afstanden met weinig tot geen gebouwen of obstakels.
De frequentie band van UHF is gemiddeld ongeveer 60cm en bij VHF is deze gemiddeld 2 meter. Stelt u zich zelf eens voor dat u een paal van 2 meter vasthoud en door een gebouw loopt u zult dan de deurposten en muren raken en overal tegen aan stoten. Het gaat erg lastig worden om met deze 2 meter lange paal door een gebouw te lopen. Elke keer wanneer de frequentie band een object raakt verliest hij zijn bereik. Daar in tegen kunt u met een 60cm lang paaltje gemakkelijk overal tussen door en zelfs de smalste gangen, liften en deur openingen vormen geen probleem voor UHF. De korte frequentie band verliest bijna nooit zijn bereik in kleine ruimtes en daarom is UHF in 90% van de gevallen beter dan VHF.
Digitale of Analoge portofoon?
Naast UHF en VHF zult u ook moeten kiezen tussen een digitale en een analoge portofoon.
Analoge portofoons zijn gemakkelijk in installatie en hebben lagere kosten dan een digitaal systeem. Het digitale systeem heeft de toekomst en simpelweg meer mogelijkheden daarom zal de analoge portofoon op den duur plaats moeten maken voor zijn digitale vervanger.
De digitale portofoon biedt een verbeterde geluidskwaliteit ten opzichte van analoge portofoons. Het is mogelijk om twee groepen tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar te laten communiceren op dezelfde frequentie met een Motorola of Hytera repeater. Digitale portofoons zijn ook geschikt voor GPS-toepassingen en tekstberichten.
De voordelen van digitale portofoons
- Meer bereik
- Niet afluisterbaar
- Lange stand-by tijd
- GPS mogelijkheid
- Analoog en digitaal te gebruiken
- Twee groepen of 1 frequentie
- tekst berichten versturen
- Koppeling aan brand meldinstallatie
Met of zonder vergunning?
In Nederland mag een vergunning vrije portofoon maximaal 0,5 watt uitzenden. Portofoons met vergunning mogen in UHF 4,0 watt en in VHF 5,0 watt uitzenden. Deze normen worden gehandhaafd door agentschap telecom waar de frequenties ook aangevraagd zullen worden.
De hoeveelheid watt geeft het zendvermogen en daarmee bereik van de portofoon aan. Hoe hoger de wattage hoe meer bereik de portofoon heeft. U kiest voor een vergunning vrije portofoon als u binnen een klein gebied werkt of een beperkt budget heeft omdat deze voordeliger zijn dan de portofoons met vergunning.
Heb ik een steunzender/repeater nodig?
Met een repeater kunt u het dekkingsgebied vergroten. Wanneer er van portofoon naar portofoon niet voldoende bereik is vergroot de repeater het bereik. De repeater versterkt het signaal van de portofoon. Om het maximale uit uw repeater te halen is het belangrijk om de antenne die met de repeater in verbinding staat zo hoog mogelijk te plaatsen.
Net als de portofoons zijn de repeaters ook leverbaar in een digitale en analoge versie beide kennen de zelfde voor en nadelen. Bij een digitaal systeem kunt u meerdere repeaters aan elkaar koppelen met een analoog systeem is 1 repeater het maximum. Het digitale systeem maakt het dus mogelijk om uw zendbereik oneindig uit te breiden.
Hoeveel kanalen heb ik nodig?
Bij de aanschaf van de portofoon is het van belang om van te voren te bepalen hoeveel kanalen u nodig hebt. Hier voor moet u samen met alle partijen en afdelingen die van de portofoons gebruik maken overleggen en een indeling maken.
Heeft u een mandown of loneworker alarm nodig?
De portofoon met man-down alarm geeft een signaal af als de drager valt of te lang stil zit. Wanneer het man-down alarm afgaat zal er automatisch een alarmsignaal worden gestuurd naar de andere portofoons en de meldkamer. De locatie van het alarm kan optioneel worden doorgegeven doormiddel van GPS. Het man-down alarm kan naar wens worden ingesteld.
U kunt portofoons aanschaffen met een man-down alarm en in sommige portofoons kan dit systeem ingebouwd worden wanneer deze hier voor geschikt is. Het man-downsysteem is volledig geïntegreerd in de portofoon zodat uw personeel geen extra apparaat moet mee dragen. Portofoons met een man-down alarm zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor de beveiliging of medewerkers die alleen en afgelegen werken.
Bent u geïnteresseerd in de aanschaf van portofoons? Neem contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak voor een test op uw locatie.