Wat is het verschil tussen analoge en digitale portofoons?
Bent u actief in de bedrijfshulpverlening, dan weet u als geen ander dat een goede en duidelijke communicatie van levensbelang kan zijn. U wilt daarom ook beschikken over betrouwbare communicatiemiddelen. Portofoons zijn onmisbaar in uw BHV-organisatie. Hierbij heeft u de keuze uit analoge en digitale portofoons. Wat is het verschil tussen analoge en digitale portofoons? We leggen het graag uit.
Analoge portofoons
De analoge portofoon bestaat al tientallen jaren. Dit apparaat wordt gebruikt om over grotere afstanden met elkaar te communiceren. Zoals bijvoorbeeld op een industrieterrein of in een gebouw met meerdere verdiepingen. De analoge portofoon maakt gebruik van een analoge frequentiemodulatie. Door de eenvoud van het apparaat is de analoge portofoon gemakkelijk te bedienen.
Communicatie via de analoge portofoon
De communicatie van de analoge portofoon verloopt via de vergunningsvrije PMR-band met een frequentie van 446 MHz. Een analoge portofoon is niet hetzelfde als een walkietalkie. Dit communicatiemiddel heeft veel minder bereik op grotere afstanden en is bovendien vooral bedoeld voor recreatief gebruik.
Uitbreiding van de mogelijkheden van de analoge portofoon
U kunt met een analoge portofoon een gesprek tegelijk voeren. Het is mogelijk om dit met versterkers aan te passen. Deze versterkers noemt men repeaters. Het is echter niet mogelijk om binnen een netwerk meerdere repeaters te gebruiken. De repeaters die aan de portofoon worden gekoppeld, herkennen elkaar op basis van een IP en kunnen elkaar op deze manier dus versterken.
De mogelijkheden van een digitale portofoon
Digitale portofoons zijn een uitgebreide versie van een analoge portofoon. Dat blijkt uit het feit dat de afstand die u tijdens het communiceren overbrugt, groter kan zijn dan bij de analoge portofoon. Daarnaast zijn er ook meer technische mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld GPS en de functie om tekstberichten via de portofoon te versturen.
Meerdere gespreksgroepen mogelijk
Met een digitale portofoon kunt u meerdere gesprekken tegelijk voeren. U bent dus niet beperkt tot een gespreksgroep, maar standaard zijn dat er twee. Ook hier heeft u de mogelijkheid dit aantal uit te breiden met een repeater. Door deze uitgebreide capaciteit, in combinatie met de mogelijkheid om tekstberichten te versturen, is de digitale portofoon heel geschikt voor de communicatie tijdens bedrijfsmatige noodsituaties. Met de ingebouwde GPS-functie bent u ook in staat om een persoon aan de hand van de digitale portofoon te lokaliseren.
De voor- en nadelen van analoge en digitale portofoons
In de basis kunt u met de beide type portofoons hetzelfde. Toch zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden voordat u de keuze maakt voor aanschaf van een analoge of digitale portofoon. De analoge portofoon is eenvoudig in het gebruik en bovendien voordeliger in prijs dan een digitale portofoon. Het nadeel van een analoge portofoon is echter dat de gesprekken die u voert, eenvoudig af te luisteren zijn. Analoge portofoons worden onder andere om die reden ook steeds minder gebruikt.
Kiest u voor een digitale portofoon dan moet u er rekening mee houden dat voor het gebruik van de frequentie waarover u communiceert, een vergunning aangevraagd moet worden. Deze vergunning is dan van toepassing op de standaard drie frequenties die tot uw beschikking staan. Breidt u dit aantal met een repeater uit, dan dient hier een aparte vergunning voor aangevraagd te worden. Maar u bent er wel van verzekerd dat u vertrouwelijke gesprekken kunt voeren. U heeft daarnaast een groter en duidelijker bereik dan bij een analoge portofoon.
Wilt u meer informatie, vrijblijvend advies of een persoonlijke afspraak? Neem dan gerust contact met ons op.