De Do’s en Don’ts van Bodycams
De Do’s en Don’ts van Bodycams. Daar wil Anton Bos, directeur van BOAtrainer, het graag over hebben. Samen met een groep trainers begeleidt hij lokale handhavers in het hele land. In zijn bodycam-trainingen staat het praktische gebruik van de bodycam van ZEPCAM centraal. Wat zijn nu de belangrijkste do’s en don’ts rondom bodycams?
Een diepgaande kijk op hoe bodycams te gebruiken in stressvolle situaties.
In plaats van bodycams te definiëren als “essentieel”, ziet Anton ze als een middel om extra ondersteuning te bieden aan lokale rechtshandhavers die op straat werken. Je kunt iemand bekeuren zonder bodycam, maar als het misgaat, heb je minder middelen om de situatie te de-escaleren. Vergeleken met een wapenstok of pepperspray is een bodycam een relatief rustig middel, dat in eerste instantie niet veel weerstand oproept bij burgers.
Denk aan het waarom
Het is belangrijk dat werkgevers nadenken over hun reden om een bodycam-oplossing te implementeren. Ze moeten zich afvragen: hoe bereiden ze de implementatie voor, hoe wordt het geregistreerd, welke werkinstructies volgen ze, wie is verantwoordelijk voor de besluitvorming en hoe gaan ze om met privacygevoelige informatie? Op papier zijn de zaken niet altijd goed geregeld. Dat wordt duidelijk tijdens een training, want dan trainen we op het volgen van de instructies die een organisatie op papier heeft staan. Wij adviseren nadrukkelijk om inconsistenties vooraf aan te pakken en op te lossen.
Veiligheid eerst
Hoewel het bedienen van een bodycam relatief eenvoudig is, wordt het ingewikkeld wanneer een situatie stressvol wordt. Dit is het geval wanneer politieagenten vergeten de camera aan te zetten of erachter komen dat ze hem niet eens stand-by hebben staan. Dit betekent dat als ze een incident moeten filmen, het te laat is. Wij proberen dit probleem op te lossen tijdens onze praktische opleiding. Als iemand een kettingslot oppakt, zou dit theoretisch een goed moment zijn om de bodycam aan te zetten, maar je moet eerst aan je eigen veiligheid denken.
Een geschiktere volgende stap is om je handzender te pakken en je collega’s te laten weten dat je wordt aangevallen. Tijdens trainingen zie je vaak dat mensen meteen hun bodycam aanzetten, terwijl er tijdens een gesprek veel meer aan de hand is. Je hebt je collega’s, omstanders en de bodycam. Het helpt om te onthouden dat bodycams een aanvulling zijn op alle dingen die je al tot je beschikking hebt in gevaarlijke situaties.
Uw bodycam correct gebruiken
Het venijn zit hem vaak in de details. We bespreken vaak hoe je moet staan, wat de beste afstand tot een persoon is, wat de eerste en tweede lokale wetshandhaver moeten doen en hoe je het beste moment kiest om op te nemen. Het laatste wat je wilt is per ongeluk de verkeerde knop indrukken en alleen de luchten opnemen (het gebeurt). Nadenken over de positie van je bodycam sluit hierbij aan. Wanneer je in gevechtshouding gaat, zetten de meeste rechtshandige mensen hun linkerbeen naar voren. Dit betekent dat je camera automatisch de beste beelden aan de linkerkant van je vest krijgt (en vice versa). De bodycam correct gebruiken betekent ook ervoor zorgen dat het gesprek niet escaleert door de bodycam in te schakelen als dit niet nodig is.
Wij geven er de voorkeur aan mensen niet alleen te vertellen hoe zij een bodycam moeten gebruiken, maar ervoor te zorgen dat zij weten hoe zij de situatie kunnen de-escaleren voordat zij de camera activeren. In alle instructiehandleidingen staat dat er een duidelijke waarschuwing moet zijn voordat er wordt gefilmd. Dit betekent dat lokale wetshandhavers er duidelijk op moeten wijzen dat zij een bodycam bij zich hebben en dat zij deze zullen inschakelen als de situatie uit de hand loopt. Wat ik mensen vaak ten onrechte zie doen, is minder snel die communicatievaardigheden toepassen en onmiddellijk hun toevlucht nemen tot het gebruik van een bodycam.
Voor meer infomatie kan je ook kijken bij Zepcam zelf.
Het belang van integriteit
Integriteit gaat voor alles. Bodycam-beelden gebruiken tegen je collega’s (tenzij ze regels overtreden), om een groep mensen te onderzoeken of bij mensen binnen te vallen om beelden te verkrijgen is not done. Bodycams zijn in de eerste plaats voor je veiligheid en inbreuken op de privacy zijn absoluut uit den boze. Alert blijven en voortdurend de regelgeving bespreken is van het grootste belang, want het onjuiste gebruik van bodycams kan je je baan kosten. Concluderend: denk na over hoe je communiceert, wat je communiceert, waarom je de camera überhaupt hebt aangezet en ga na of dit in overeenstemming is met de wettelijke en privacynormen. Door het gebruik van je bodycam op een mindful manier, stimuleert u goed gedrag en draagt u bij aan meer vertrouwen en minder conflicten.