• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
  • Neem contact op:085 071 6302

Bodycam en AVG wetgeving

Bodycam opnames vallen niet onder de traditionele CCTV wetgeving, maar veel van dezelfde richtlijnen zijn wel van toepassing. Gebruikers en beheerders moeten rekening houden met enkele belangrijke punten als het gaat om het verzamelen en beheren van beeldmateriaal dat is vastgelegd met bodycams om te zorgen voor naleving van de AVG wetgeving.

Waar kunnen bodycams worden ingezet voor het filmen en verzamelen van bewijsmateriaal?

  • Bodycams kunnen worden gebruikt op openbare plekken zoals straten, wegen en pleinen.
  • Semi-openbare plaatsen met publieke toegang zoals treinstation en luchthaven.
  • In elk gebied waar een persoon zou kunnen veronderstellen / aannemen dat ze worden opgenomen of gecontroleerd door middel van een camera.
  • Iedereen die deelneemt aan criminele activiteiten of asociaal handelt in een openbare of semi-openbare ruimte mag worden gefilmd zonder expliciet toestemming te geven.
  • Op privé-locaties zoals een bedrijfsterrein of woning moeten eigenaren expliciete toestemming verlenen voordat er rechtmatig opnames mogen worden gemaakt.

Met welke richtlijnen voor gegevensbescherming moet rekening worden gehouden bij het opnemen en opslaan van beeldmateriaal?

  • Gegevens en beeldmateriaal moeten rechtmatig, eerlijk en op een transparante manier worden verwerkt. Het beeldmateriaal dat is vastgelegd mag alleen worden bekeken en beheerd door relevante partijen.
  • Beeldmateriaal mag alleen worden verzameld voor specifieke en legitieme doeleinden. Gebruikers van bodycamera’s moeten zich afvragen wat en waarom ze aan het opnemen zijn.
  • Beeldmateriaal moet adequaat, relevant en beperkt zijn tot wat nodig is voor het doel. vastgelegde beelden vereisen voldoende context om een ​​derde partij voldoende informatie te geven om een ​​juiste inschatting van de situatie te maken. Beelden mogen niet onnodig worden vastgelegd of opgeslagen.
  • Bewaar beelden en gegevens niet langer dan noodzakelijk. Opgenomen beelden kunnen worden opgeslagen als bewijsmateriaal en dienen te worden verwijderd zodra de zaak is afgehandeld. Ongebruikte of irrelevante gegevens kunnen gedurende een periode van maximaal vier weken worden opgeslagen, waarna ze moeten worden verwijderd.

Hoe zorg ik er voor dat mijn bodycams voldoen aan de AVG wetgeving?

Disseldorp Techniek levert bodycam oplossingen die gebruikers de tools bieden die nodig zijn om ervoor te zorgen dat opgenomen beelden op een zodanige manier kunnen worden beheerd dat deze volledig voldoen aan de AVG wetgeving.

De meeste bodycams in ons assortiment zijn versleuteld via 256-bit AES en beveiligd met een pincode. Dit betekent dat als de camera zoekraakt of wordt gestolen, de beelden erin zijn beschermd tegen ongeautoriseerde toegang.

Met de camerabeheer software kunnen gebruikers automatisch beelden van een groot aantal camera’s downloaden, taggen en doorzoeken. Door de mogelijkheid om machtigingen in te stellen kan de toegang tot het systeem worden beperkt tot alleen de beheerders.

De gebruiker van de bodycam kan de beelden niet zelf vanaf de camera verwijderen. Enkel de beheerder binnen de eigen organisatie heeft toegang tot de beelden en kan deze indien nodig bewaren en downloaden. Wanneer er niets met de beelden wordt gedaan zullen deze binnen het AVG gestelde termijn worden verwijderd zodat gegevens op een veilige en AVG conforme manier worden beheerd.

Meer over de AVG wetgeving lezen?

Wilt u meer lezen over de AVG wetgeving? Dan raden wij u aan een bezoek te brengen aan de website van Autoriteit Persoonsgegevens. Hier kunt u alles tot in de fijnste details nalezen.

Heeft u advies nodig over het implementeren van een bodycam oplossing die voldoet aan de AVG wetgeving? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en een demonstratie.

 

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

    Vragen of een offerte ontvangen?

    Klant info