Voorvader van de portofoon
De twee-weg communicatie bestaat sinds 1907 en werd toen al gebruikt door het leger en het bedrijfsleven. De eerste echte twee-weg radio maakte zijn opwachting in 1923 en werd ontwikkeld door hoofdagent Frederik Willem Downie werkzaam in Victoria, Australië. De politie in Victoria waren de eerste gebruikers van de twee-weg radio in hun voertuigen. Het zorgde er voor dat de politie razend snel informatie kon verzenden en op vragen waar ze voorheen om het half uur moesten stoppen om te bellen naar het bureau.
De overgang op de twee-weg radio van Downie was een mijlpaal voor de politie. Het was vanaf nu mogelijk misdaden direct te melden wat de reactie tijd enorm verhoogde. De uitvinding van Downie ging samen met het redden van vele levens en het aanhouden van vele criminelen. Het duurde daarom ook niet lang voordat de politie en hulpdiensten over de gehele wereld gebruik maakte van de Downie radio.
In de loop van de jaren is de twee-weg radio drastisch veranderd. Hoofd agent Frederik Willem Downie maakte de eerste twee-weg communicatie mogelijk, mettertijd hebben anderen zijn uitvinding uitgewerkt tot een compacter en eenvoudiger apparaat met een groter bereik. De twee-weg radio is er tegenwoordig als mobilofoon voor in de voertuigen en handzame portofoon.
De moderne portofoon
De moderne twee-weg radio of portofoon wordt op heel veel verschillende manieren gebruikt. Kinderen kopen portofoons, in de volksmond ook wel walkie-talkies genoemd voor slechts een paar euro per stuk om geheimagentje te spelen. Ambulances, politie auto’s en andere hulpverleners gebruiken ze in hun voertuigen voor het ontvangen en verzenden van informatie. De portofoons zijn niet alleen voor de hulpverleners en spelende kinderen ze worden ook gebruikt door de BHV, beveiliging, transport en in vele andere sectoren is de portofoon onmisbaar.
Wilt u ook gebruik gaan maken van dit onmisbare hulpmiddel met een prachtige geschiedenis? Neem gerust contact met ons op om kennis te maken met de modernste portofoons.